Динаміка відновлення рухової функції після мінно-вибухової травми нижньої кінцівки на амбулаторному етапі реабілітації - Морозович, Ілля Юрійович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
Запорукою ефективного відновлення мінно-вибухової травми нижніх кінцівок є правильно підібрані індивідуальні програми терапевтичного втручання. Фізична терапія для відновлення рухової функції на амбулаторному етапі реабілітації проводилась за трьома періодами: пізньому післяопераційному, функціональному і тренувальному. Цілі фізичної терапії у пізньому післяопераційному періоді: покращити діапазон активного руху у суглобах, покращити опорну здатність кінцівки, відновити силу м'язів, покращити еластичність м’язів. Цілі функціонального періоду: відновлення повного активного руху у суглобах, повернення до повсякденної діяльності, збільшення сили м'язів, відновлення еластичності м'язів, покращення координаційних рухів, поліпшення рівноваги. Цілі тренувального періоду: збереження стабільності у суглобах, сили, витривалості, координації; повернення до повсякденної діяльності, до занять адаптивним спортом, професійної діяльності. Ефективність терапевтичного втручання підтверджена позитивною динамікою відновлення рухової функції.
Keywords: мінно-вибухова травма; нижні кінцівки; фізична терапія