Психологічні особливості прояву шкільної тривожності у підлітковому віці - Веремійчик, Наталія Іванівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
У вступі обґрунтована актуальність теми дослідження, завдання та методи дослідження, теоретична та практична значимість дослідження в роботі практичного психолога, що працює з підлітками у умовах загальноосвітньої школи. У першому розділі кваліфікаційної роботи описано широке коло досліджень, проведених вітчизняними та зарубіжними науковцями в галузі феноменології шкільної тривожності у підлітковому віці. Проаналізовано психологічні особливості прояву шкільної тривожності у підлітковому віці, а також вікові аспекти даної проблеми. Також розкрито суть основних напрямків подолання шкільної тривожності, як психолого-педагогічної поблеми. У другому розділі описується емпіричне дослідження шкільної тривожності у підлітковому віці. Зазначено основні принципи підбору психодіагностичних методик, які в достатній мірі можуть діагностувати шкільну тривожність, що проявляється в підлітковому віці. Наголошується на тому, що в процесі підбору психодіагностичних методик необхідно враховувати як сам психодіагностичний інструментарій, так і вікові особливості вибірки. У третьому розділі викладено аналіз результатів емпіричного дослідження прояву тривожності у підлітковому віці а також результати дослідження взаємозвязку між шкільною тривожністю та індивідуально-типологічними особливостями підлітків. За результатами емпіричного дослідження була розроблена психокорекційна програма занять для подолання тривожності підлітків.
Keywords: підлітковий вік; емоційно-вольова саморегуляція; шкільна тривожність; емоційні стани; стресостійкість; резильєнтність