Політична децентралізація в Україні: основні акценти - Малиновський, Валентин Ярославович; Malynovskyi, Valentyn Ya. (Науково-дослідний інститут українознавства, 2015)
У статті показана нинішня модель територіальної організації публічної влади та місцевого самоврядування в Україні та її недоліки. В контексті світового досвіду окреслено напрями її реформування, зокрема, необхідності проведення широкої політичної децентралізації як альтернативи федералізації з формуванням дієздатної територіальної громади як основного елемента локальної демократії.

This paper shows the current model of territorial organization of public authorities and local governments in Ukraine and its disadvantages. In the context of international experience directions outlined its reform, particularly the need for a broad political decentralization as an alternative to the federalization of the formation of viable territorial communities as a key element of local democracy.
Keywords: децентралізація; територіальна громада; орган місцевого самоврядування; громадянське суспільство; народовладдя; сепаратизм; decentralization; local community; local government; civil society; democracy; separatism