Корекційно-реабілітаційна практика - Коць, Михайло Онисимович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2022)
Освітній компонент є нормативним курсом циклу професійної та практичної підготовки фахівця, одним із тих, які зорієнтовані на психологічну діагностику та корекцію. Він покликаний апробувати отримані теоретичні знання на практиці. Метою корекційно-реабілітаційної практики є: поглиблення теоретичних знань, які здобувачі освіти отримали протягом навчанні в університеті; формування у здобувачів освіти вмінь та навичок розробки та впровадження психокорекційної роботи, оволодіння методами та формами її проведення; здобувачів освіти з основними формами та напрямками роботи психолога; спостереження та участь за проведенням консультативної, психокорекційної та просвітницької роботи психолога. Основними завданнями є: • опрацювання наукової та методичної психологічної літератури з питань теорії і практики корекційно-реабілітаційної діяльності; • ознайомлення здобувачів освіти з базовою установою, визначеною для проходження практики; • ознайомлення здобувачів освіти з основними формами корекційної роботи психолога; • вивчення робочого графіка психолога; • складання здобувачами освіти орієнтовного плану роботи та його узгодження з керівником практики і психологом установи; • спостереження за проведенням консультативної роботи психологом; • спостереження за веденням консультацій психологом; • допомога в оформленні протоколу консультативної бесіди; • спостереження за поведінкою психолога та клієнта під час проведення консультації; • заповнення щоденника спостережень після консультації; • спостереження за проведенням психокорекційної роботи психолога, складання плану корекційної роботи; • проведення індивідуальних та групових консультацій під керівництвом психолога; • участь у роботі тренінгової групи (можливість розігрування певної ролі за завданням психолога);
Keywords: робота супервізором; формулювання психологічної проблеми; оцінка ефективності психокорекційного впливу