Атрибуція та експертиза пам’яток науки і техніки - Дмитренко, Алла Адамівна (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2019)
Дисципліна «Атрибуція та експертиза пам’яток науки та техніки» належить до переліку вибіркових навчальних дисциплін і спрямована на вивчення студентами особливостей атрибуції пам’яток науки і техніки; виокремлення основних атрибутивних ознак рухомих та нерухомих пам’яток, які розкривають різні етапи історії науки та техніки, а також пам’ятки, які документують творчу діяльність вчених, інженерів, майстрів і винахідників чи пов’язані з їх іменами; засвоєння основних завдань, принципів, прийомів і методів, суб’єктів та об’єктів атрибуції та експертизи пам’яток науки і техніки та порядку їх проведення. Звертається увага на оволодіння основними методиками експертизи пам’яток, складання наукових уніфікованих паспортів та написання експертних висновків на пам’ятки науки і техніки. Мета навчальної дисципліни: підготовка майбутніх музейних працівників до оволодіння основними методами атрибуції пам’яток науки та техніки та методиками їх експертизи; отримання студентами теоретично-методологічної системи знань і засвоєння практичних навичок, пов’язаних з роботою по атрибуції та експертизі різних груп пам’яток науки та техніки; засвоєння студентами основних принципів, прийомів і методів роботи, пов’язаних з атрибуцією та експертизою пам’яток науки та техніки.
Keywords: атрибуція; суб’єкти та об’єкти експертизи; експертиза об’єктів культурної спадщини; методи експертизи та експресаналізу; методики експертизи культурних цінностей; типологія об’єктів науки і техніки