Психологічна експертиза - Шкарлатюк, Катерина Іванівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2021)
Курс спрямований на дослідження та аналіз закономірностей прояву і розвитку психіки людини, а також групової взаємодії в умовах експертної оцінки діяльності. Представлено основні теоретичні підходи, концепції проведення експертної роботи, окреслено практичні шляхи реалізації експертних завдань. Уточнено теоретично-методичні аспекти психодіагностичної роботи при проведенні психологічної експертизи, розглянуто процеси оволодіння навичками практичного використання діагностичних методів з метою вивчення психологічних проявівособистості підекспертних. Розкриваються питання, які стосуються особливостей проведення експертизи в різних галузях психології (педагогічної, медичної, військової, юридичної, соціальної та психології праці, менеджменту і маркетингу). Метою викладання навчальної дисципліни є вивчення закономірностей прояву і розвитку психіки людини, а також групової взаємодії в умовах експертної оцінки діяльності. Дисципліна спрямована на дослідження особистості в процесі професійної діяльності і спілкуванні, особливостей пізнавальних процесів підекспертних, емоційно-вольової сфери особистості та індивідуальнопсихологічних особливостей підекспертних.
Keywords: психологічна експертиза; психодіагностика; судово-психологічна експертиза; психолого-медико-педагогічна експертиза; експертний висновок; психологія пізнавальних процесів