Видовий склад та особливості просторового розподілу воронових птахів (Corvidae) у місті Житомирі - Зимароєва, Анастасія; Zymaroyeva, Anastasiya (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2015)
Досліджено особливості просторово-часової динаміки популяцій воронових птахів у місті Житомирі. Оцінено, як змінюється щільність воронових за сезонами року та у різних біотопах, які різняться за градієнтом урбанізації. Виявлено, що родина Corvidae м. Житомира представлена шістьма видами, серед яких домінуює вид C. frugilegus. Розподіл воронових у місті залежить від періоду року та градієнта урбанізації. Найбільшу щільність Corvidae у м. Житомирі спостерігали в зимовий період у центральних кварталах старої багатоповерхової забудови. Зі зростанням градієнта урбанізації щільність C. frugilegus та C. monedula зростає, а G. glandarius та C. corax – знижується. P. pica та C. cornix поширені по території міста більш-менш рівномірно (p ˃ 0,05). The features of the spatio-temporal dynamics of corvids populations in Zhitomir were studied. Changes of corvids density by seasons and in different habitats that vary along a gradient of urbanization was estimated. Corvidae family in Zhytomyr represented by 6 species, C. frugilegus are the dominant species. The distribution of corvids depends on the period of the year and a gradient of urbanization (p ≤ 0,05). The highest density of Corvidae in Zhitomir we observed in winter in the central neighborhoods of the old high-rise buildings. Density of C. frugilegus and C. monedula increases with the increasing urbanization gradient, G. glandarius and C. corax - reduced (p ≤ 0,05). P. pica and C. cornix distributed across the city evenly (p ≤0,05).
Species Composition and Spatial Distribution of Corvids (Corvidae) in Zhytomyr
Keywords: воронові птахи; градієнт урбанізації; щільність; адаптації; corvids; gradient of urbanization; density; adaptation