Теоретичні та практичні аспекти нотаріального посвідчення договору про надання послуг сурогатного материнства - Левчук, Ю.; Levchuk, Yu. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2019)
У статті висвітлено основні аспекти нотаріального посвідчення договорів про надання послуг сурогатного материнства в практичній площині, а також проаналізовано теоретичне підґрунтя законодавчого регулювання процесу укладення договору про надання послуг сурогатного материнства в Україні. У договорі про надання послуг сурогатного материнства необхідно передбачити всі можливі варіанти розвитку подій з метою забезпечення безспірності подальших відносин. Тому в ньому необхідно обов'язково прописувати чіткий предмет договору та розмір компенсацій для сурогатнох матері за виношування і народження нею дитини (крім випадків безоплатності такого договору за бажанням сторін); права, обов'язки та відповідальність сторін договору; порядок припинення, відмови від договору, інші істотні умови. The article attempts to highlight the main aspects of surrogacy maternity contracts notarization in the practical field, as well as to analyze the theoretical basis of legislative regulation of the process of concluding a contract for the provision of surrogacy services in Ukraine. The agreement on donation of the services of surrogate motherhood must provide for all possible developments in order to ensure the continuity of future relationships. Therefore, it is necessary to prescribe in it a precise subject of the agreement and a certain amount of compensation of the surrogate mother for the gestation and birth of her child (except for cases where such a contract is free of charge at the request of the parties); the rights, obligations and responsibilities of the parties of the agreement; the procedure for termination, cancellation of the contract, other significant conditions.
Theoretical and Practical Aspects of the Notarial Dedication of the Agreement on Donation of the Services of Surrogate Motherhood
Keywords: сурогатне материнство; сурогатна мама; нотаріальний договір; нотаріальне посвідчення; законодавче регулювання; surrogate motherhood; surrogate mother; notarial agreement; notarized dedication; legislative regulation