ОСОБЛИВОСТІ СПРИЙМАННЯ ОКУПОВАНИХ МІСТ В УМОВАХ ВІЙНИ - Хазратова, Нігора; Гнатко, Орислава-Каміла; Олійник, Алла (My University, 2024)
Мета. Метою статті є емпіричне встановлення особливостей сприймання окупованих міст в умовах стресу війни. Методи. Для досягнення мети було застосовано: авторський опитувальник «Характеристики сприймання окупованих, часто обстрілюваних і відносно безпечних міст України» (О.-К. Гнатко), а також психодіагностичні методики, спрямовані на визначення: копінг-стратегій (Р. Лазаруса); рівня стресу (В. Ю. Щербатих). Методами статистичної обробки даних були кореляційний та порівняльний аналіз. Група досліджуваних складалася зі 148 громадян України (23 – чоловіки, 125 – жінки) віком від 14 до 57 років, які на момент дослідження (у 2023 році) перебували у 19 різних областях України та у європейських країнах. Результати. У респондентів виявлено високу вираженість стресу та копінг-стратегії конфронтації, а також її зв’язок зі суб’єктивним переживанням цінності міст, їх емоційною значущістю та «нашістю». Суб’єктивна цінність окупованих міст взаємопов’язана з атрибуцією страждань їх мешканцям, трагічності подій у них, їх перцептивною величиною. Виявлені гендерні відмінності: жінки приписують порівняно вищий рівень «нашості», емоційної значущості та цінності усім українським містам, ніж чоловіки. Жінкам притаманний вищий рівень трагічності у сприйманні усіх оцінюваних міст; більша схильність до таких копінг-стратегій як дистанціювання, втеча, пошук соціальної підтримки та позитивної переоцінки, ніж чоловікам. Встановлено також відмінності у рівні стресу: цей рівень парадоксально нижчий у мешканців областей, що знаходяться ближче до лінії фронту, ніж у мешканців західних областей та осіб за кордоном. Мешканцям західних областей України притаманний нижчий рівень приписуваної «нашості» окупованим і деокупованим містам. Висновки. Переживання стресу війни і актуалізована ним копінг-стратегія конфронтації пов’язані з особливостями сприймання окупованих міст. Їх сприймають трагічними, суб’єктивно цінними, просторово більшими. Жінки приписують вищий рівень «нашості» та емоційної значущості усім українським містам і водночас виявляють більше розмаїття копінг-стратегій, ніж чоловіки. Мешканцям наближених до лінії фронту областей притаманний нижчий загальний рівень стресу та його фізичних ознак, ніж громадянам України з західних областей та з європейських країн. Мешканцям західних областей України притаманний нижчий рівень приписуваної «нашості» як окупованим, так і деокупованим містам.

Purpose of the article is to empirically determine the peculiarities of perception of occupied cities under the stress of war. Methods. To achieve this goal, the author's questionnaire “Characteristics of Perception of Occupied, Frequently Shelled and Relatively Safe Cities of Ukraine” was used, as well as psychodiagnostic methods aimed at determining: coping strategies by R. Lazarus; stress level by V. Shcherbatykh; anxiety by C. Spielberger. The methods of statistical data processing were correlation and comparative analysis. The group of respondents consisted of 148 citizens of Ukraine (23 men, 125 women) aged 14 to 57 years, who at the time of the study (in 2023) were in 19 different regions of Ukraine and in European countries. Results. The respondents showed a high degree of stress and confrontation coping strategy, as well as its connection with the subjective experience of the value of cities, their emotional significance and “ourness”. The subjective value of the occupied cities is interconnected with the attribution of suffering to their inhabitants, the tragic nature of events in them, and their perceptual value. Gender differences have been identified: women attribute a relatively higher level of “ourness”, emotional significance and value to all Ukrainian cities than men. Women are characterized by a higher level of tragedy in the perception of all the cities assessed; they are more likely to use such coping strategies as distancing, escape, seeking social support, and positive reassessment than men. Differences in stress levels were also found: this level is paradoxically lower among residents of regions closer to the front line than among residents of western regions and people abroad. Residents of the western regions of Ukraine have a lower level of attributed “belongingness” to occupied and de-occupied cities. Conclusions. Experiencing the stress of war and the confrontation coping strategy actualized by it are related to the peculiarities of perception of the occupied cities. They are perceived as tragic, subjectively valuable, and spatially larger. Women ascribe a higher level of “ourness” and emotional significance to all Ukrainian cities and at the same time show a greater variety of coping strategies than men. Residents of the regions close to the front line have lower overall levels of stress and its physical signs than Ukrainian citizens from the western regions and European countries. Residents of the western regions of Ukraine have a lower level of attributed “belongingness” to both occupied and de-occupied cities.
Perception of occupied cities under the stress of war
Keywords: стрес; копінг-стратегія; окуповані міста; «нашість» міста; сприймання