Радянські органи державної безпеки: 1917–1991 рр. - Баран, Володимир Кіндратович; Baran, Volodymyr K. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2017)
Дисципліна «Радянські органи державної безпеки: 1917–1991 рр.» належить до переліку вибіркових дисциплін і спрямована на вивчення студентами радянського владного механізму й ролі насильства в системі «лівого» тоталітаризму; історії радянських органів державної безпеки, форм і методів боротьби влади з внутрішніми і зовнішніми противниками; організації тотального стеження за громадянами й силового контролю за соціумом у 1917–1991 рр.; здійснення судової та позасудової розправи над опонентами, функціонування системи тюрем і таборів.
Keywords: тоталітаризм; органи державної безпеки; Всеросійська надзвичайна комісія; ДПУ–ОДПУ– НКВС–НКДБ; НКДБ –МДБ–МВС–КДБ; спецслужби