Особливості застосування спрощеного механізму приватизації земельних ділянок - Сокол, Марія Василівна (My University, 2024)
У науковій публікації проведено комплексне дослідження правових підстав, що наділяють суб’єктів земельних правовідносин правом на реалізацію спрощеного механізму приватизації земельних ділянок державної та комунальної власності. Визначено основні відмінності спрощеної від повної моделі приватизації. Значна уваги приділяється праву користування земельною ділянкою, що дає можливість на безоплатну спрощену процедуру приватизації, під яким розуміється право постійного користування та довічного успадковуваного володіння громадянами відведеною земельною ділянкою державної та комунальної власності, що виникало на підставі відповідних правовста- новлюючих документів та підлягало передачі у спадок. Наведено перелік правовстановлюючих документів, які засвідчують дане право. Проаналізовано судову практику у справах про виділення земельної ділянки членам фермерського господарства та сформульовано висновок, що кожен член даної юридичної особи, незалежно від статусу засновника чи голови, строку членства має право приватизувати земельнуділянку згідно спрощеної процедури приватизації в межах площі, яка була передана у постійне користування. Доведено можливість реалізації такого ж права членами садівницьких товариств. Наголошено на необхідності законодавчого закріплення чіткої правової конструкції оформлення права приватної власності на земельні частки (паї), залежно від стадії реалізації суб’єктами належного їм права. Вважається за доцільним виключити стадію надання згоди уповноваженим органом на передачу паю у приватну власність, оскільки даний об’єкт не перебуває у комунальній чи державній власності. З’ясовано, що об’єктом набувальної давності є індивідуально визначена земельна ділянка, межі якої склалися в процесі землекористування, тобто в ході правового звичаю, який застосовується у земельному праві. Користувача такої ділянки віднесено до кола суб’єктів, які мають право на приватизацію відповідно до ч. 1-2 ст. 118 ЗК України. На основі правозастосовної діяльності та нормативно правових актів виокремлено ознаки, що є характерними для об’єкту спрощеного механізму приватизації земельних ділянок.
Keywords: земельне право; аграрне право; екологічне право; земельна ділянка; земельна частка (пай); право користування земельною ділянкою; безоплатна приватизація земельної ділянки; спрощена процедура приватизації; 349.412.24