Соціальні мережі як середовище формування особистісної ідентичності молоді в контексті сучасної культури - Засадко, Андрій Віталійович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
У випускній кваліфікаційній роботі розглядається феномен соціальних мереж як ключове середовище формування особистісної ідентичності молоді в умовах сучасної цифрової культури. Актуальність теми зумовлена зростанням впливу онлайн-платформ на процеси соціалізації, самопрезентації та конструювання «Я», що визначає нові моделі поведінки та спілкування підростаючого покоління. Об’єктом дослідження є процеси формування ідентичності, а предметом – їх прояв у цифрових комунікаціях та мережевих практиках. Мета роботи – виявити особливості функціонування соціальних мереж як простору формування особистісної ідентичності молоді та проаналізувати чинники, що сприяють або перешкоджають формуванню цілісного «Я» в епоху цифрових технологій. Методологічною основою є міждисциплінарні підходи філософії, психології, соціології та культурології, які дозволяють комплексно зрозуміти вплив ЗМІ на особистість. Використовувалися методи контент-аналізу, порівняльного аналізу, інтерпретації наукових джерел, а також елементи соціальної та комунікаційної теорій. У результаті дослідження встановлено, що соціальні мережі виступають як багатофункціональне середовище для формування ідентичності, поєднуючи процеси самовираження, соціального порівняння, групової приналежності, емоційної взаємодії та побудови Я-образу. Показано, що мережевий простір відкриває нові можливості для творчості та самопрезентації, але водночас створює ризики фрагментації ідентичності, залежності від зовнішньої оцінки та впливу алгоритмічних структур. Особливу увагу приділено українському контексту, в якому соціальні мережі стають простором солідарності, громадянської активності та культурної самоідентифікації молоді. Результати роботи можуть бути використані в наукових дослідженнях цифрової культури, у практиці медіаосвіти, психологічному консультуванні, а також у розробці програм формування здорової та сталої цифрової ідентичності молоді.
Keywords: соціальні мережі; особистісна ідентичність; молодь; цифрова культура; самопрезентація; мережеві комунікації