Відносна вологість повітря у Волинській області - Нікон, Ольга Євгеніївна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Бакалаврська робота присвячена вивченню змін відносної вологості повітря у Волинській області впродовж 1977−2020 рр. в контексті глобальних кліматичних трансформацій. У процесі дослідження зʼясовано, що середнє значення річної відносної вологості повітря в області впродовж 1977−2020 рр. – 78,5 %; 2000−2020 рр. – 77,6 %. В часі величини показника знижуються на всіх метеостанціях, крім Ковеля і Світязя (тут вони є майже сталими). Упродовж року найвища відносна вологість повітря в листопаді й грудні – 87 %, найменша (70 %) − в квітні й травні. У середньому для зими вона становить 85 %, осені – 83 %, літа – 74 %, весни – 72 %. Взимку відносна вологість повітря на всіх метеостанціях, окрім МС Маневичі та МС Володимир, зростає. Навесні й улітку – зменшується на всіх метеостанціях, восени – спадає на МС Луцьк, МС Володимир і МС Маневичі, а на МС Світязь, МС Любешів, МС Ковель − зростає. Найвологішою є північ регіону, найсухішим − південь. Навесні найвища відносна вологість повітря спостерігається на південному заході, влітку – на півночі, восени – на північному сході, взимку – на південному сході. Найбільше сухих днів на МС Маневичі – 29, на МС Ковель – 17, МС Луцьк – 16, МС Любешів – 15, МС Володимир – 14, на МС Світязь – всього 7. Упродовж 2000−2020 рр. кількість сухих днів зростає на МС Луцьк, МС Любешів, МС Маневичі, МС Ковель, а на МС Світязь і МС Володимир − зменшується. Упродовж року найбільше сухих днів в квітні, травні і серпні; у січні, лютому, листопаді та грудні вони практично відсутні. Зв’язок між температурою повітря та кількістю сухих днів є прямим і слабким, найсильніший за величинами він на північному сході області; між місячними сумами опадів та кількістю сухих днів – теж прямий і дуже слабкий, найсильніший за величинами він на південному сході; між відносною вологістю повітря та кількістю сухих днів є прямим і середнім, найсильніший за величинами він на північному заході.
Keywords: відносна вологість повітря; Волинська область; глобальне потепління; кількість сухих днів; клімат