Формалізація соціологічної теорії за допомогою агентного моделювання - Москотіна, Руслана (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2021)
У статті схарактеризовано процес розробки агентної моделі. Її роз-глянуто як формальну теорію, представлену у вигляді програмного коду, для створення якої потрібна вербальна теорія. Визначено, що теорія середнього рівня є такою соціологічною теорією, яку можна представити у вигляді агентної моделі. Вона дає змогу пояснити виникнення соціальних явищ або процесів макрорівня з дій і взаємодій агентів на мікрорівні. Теорія середнього рівня, не спрямована на пояснення всіх можливих соці-альних явищ чи процесів, стосується лише обмеженого їх кола та уможлив-лює надавання часткових пояснень. Вона має таку структуру: агенти, сере-довище, правила. Також виокремлено етапи формалізації теорії середнього рівня. Вони стосуються випадків, коли ми реалізуємо агентну модель у середовищі R і розглядаємо її як функцію в R. Ці етапи такі: 1) специфіка-ція моделі; 2) представлення характеристик агентів у вигляді програмного коду в R; 3) представлення середовища у вигляді програмного коду в R; 4) представлення правил у вигляді програмного коду в R; 5) створення візуалізації; 6) обчислення числових показників; 7) виявлення та виправ-лення помилок у програмному коді в R. У результаті буде отримано агентну модель, із якою можна проводити комп’ютерні експерименти.
Keywords: агентна модель; вербальна теорія; формальна теорія; програмний код; 303.09