Роль емоційного фактора в міжособистісній взаємодії студентів - Кордунова, Наталія Олександрівна; Дмитріюк, Наталія Степанівна (Інститут психології імені Г. С. Костюка, 2019)
У статті представлено теоретико-емпіричний аналіз проблеми ролі емоційного фактору в міжособистісній взаємодії студентів в умовах сучасної підготовки у вищому навчальному закладі. Розглянуто основні підходи щодо сутності феноменів емоційних станів. Аналіз проблеми фокусується на розгляді їх в якості важливої ланки в системі міжособистісних взаємин. Показано, що розвиток емоційних особливостей є одним із важливих чинників взаємодії студентів у процесі навчання. Проаналізовано зміни в динаміці емоційних властивостей особистості студентів у процесі міжособистісних взаємин. Наводяться результати дослідження особливостей їх прояву. Доведено, що в основі складових міжособистісних взаємин студентів різних років навчання присутній критерій емоційності, який є індикатором настрою і поведінки, а також формує взаємини. Підтверджена думка про те, що рівень міжособистісних відносин у студентському колективі важливим чином пов’язаний зі ступенем розвитку емоційної адекватності.
Keywords: емоції; емоційність; емоційні переживання; емоційні взаємини; міжособистісні взаємини