Пріоритетні напрями модернізації вищої освіти України на сучасному етапі - Бєлікова, Наталія Олександрівна; Bielikova, Nataliia O. (Ніжинський державний університет імені Миколи Гоголя, 2013)
Розкрито основні засади модернізації та реформування системи вищої освіти України у контексті світових освітніх тенденцій. Науково обґрунтовано пріоритетні напрями інноваційних процесів розвитку вищої освіти. Доведено необхідність органічного поєднання інноваційних підходів і технологій із класичними методами викладання, навчального і науково-дослідницького процесів, балансу теоретичних і прикладних аспектів навчання у професійній підготовці майбутніх фахівців, інтеграції найкращого вітчизняного і зарубіжного досвіду функціонування вищої школи. Раскрыты основные принципы модернизации и реформирования системы высшего образования Украины в контексте мировых образовательных тенденций. Научно обоснованы приоритетные направления инновационных процессов развития высшего образования. Доказана необходимость органического сочетания инновационных подходов и технологий с классическими методами преподавания, учебного и научно-исследовательского процессов, баланса теоретических и прикладных аспектов обучения в профессиональной подготовке будущих специалистов, интеграции лучшего отечественного и зарубежного опыта функционирования высшей школы. Basic trends of Ukrainian higher education system modernization and reforming in the context of world educational tendencies have been determined. Innovative processes priorities of higher education development have been scientifically substantiated. The necessity of organic combination of innovative approaches and technologies within classical methods of teaching, learning and research processes, balance of theoretical and applied aspects of learning in future specialists’ training, integrating the best domestic and foreign experience of higher school functioning have been proved.
Present stage priorities of ukrainian higher education modernization
Keywords: вища освіта; higher education; модернізація; modernization; професійна підготовка; professional training; майбутні фахівці; future professionals