Використання легкоатлетичних вправ для розвитку фізичної й технічної підготовки у футболістів 11–13 років у процесі навчально-тренувальної діяльності - Валькевич, Олександр Васильович; Савчук, Світлана Іванівна; Білера, Микола Олексійович; Смолюк, Вадим Іванович; Valkevych, Oleksandr; Savchuk, Svitlana; Bilera, Mykola; Smolyuk, Vadym (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2017)
Аналіз літературних джерел засвідчив, що юні футболісти значною мірою поступаються у швидкісній і швидкісно-силовій підготовці представникам інших видів спорту. Одним із важливих етапів виховання цих якостей є 11–13-річний вік. У футболі швидкісно-силові рухи виконуються досить часто. Це переважно стрибки, єдиноборства, гра на випередження. До швидкісних і швидкісно-силових рухів відносять також прискорення й ривки на короткі відстані, після яких відбувається удар по воротах чи будь-яка інша технічна дія. Мета роботи – експериментально обґрунтувати ефективність методики фізичної та технічної підготовки юних футболістів 11–13 років у процесі спортивного вдосконалення. У роботі показано, що науково обґрунтовано й розроблено технологію швидкісно-силової підготовки юних футболістів при раціональному співвідношенні вправ із м’ячем і без нього, з урахуванням основних педагогічних умов, які визначають її ефективність, дають змогу підвищити загальний рівень спортивного майстерності гравців. Проведено аналіз тренувального процесу юних футболістів, спрямованого на підвищення рівня фізичної технічної підготовки. Обґрунтовано ефективність проведеного педагогічного експерименту із застосуванням комплексів спеціальних фізичних вправ, які спрямованні на розвиток фізичної та технічної підготовки юних футболістів. Analysis of the literature showed that young players are greatly inferior in speed and speed-powerpreparation to representatives of other kinds of sport. One of the important stages of education of these qualities is the age of 11–13 years. In football speed-power movements are performed often enough. Basically they include jumping, martial arts, a game in advance. High-speed and power-speed movements also include acceleration and jerksat a short distance, after which there is goal attempt, or any other technical activity. The objective of the study is to experimentally prove the effectiveness of methods of physical and technical training of young football players aged 11–13 years in the process of sports perfecting. It is stated that scientifically grounded and developed technology of speed-power training of young players in case of the rational ratio of exercises with a ball and without it, taking into account the basic pedagogical conditions determining its effectiveness will improve the overall level of sports mastery of players. It was conducted the analysis of the training process of young players aimed at increasing the level of physical technical training. It was grounded the efficiency of the pedagogical experiment carried out with the use of special complexes of physical exercises aimed at development of physical and technical training of young players.
Usage of Athletics Exercises for Development of Physical and Technical Preparationof Football Players Aged 11–13 Years in the Process of Training Activity
Keywords: швидкісно-силова підготовка; функціональна підготовка; фізичні вправи; speed-power preparation; functional preparation; physical exercises