Про типізацію озер Шацького поозер’я, згідно вимог Водної рамкової директиви Європейського Союзу - Забокрицька, Мирослава Романівна (My University, 2024)
Шацькі озера, що розташовані в межиріччі Західного Бугу і Прип’яті (у заболочених місцевостях Верхньоприп’ятської низовини), мають карстове походження і є унікальним природним комплексом Волинського Полісся України. Виконана комплексна типізація Шацьких озер за гідрографічними ознаками (площа водного дзеркала, висота водозбору, середня глибина, поширення геологічних порід) дозволила виділити 5 типів озер: 1) великі озера за площею на низовині середньої глибини в силікатних породах (всього 2 – Світязь, Пулемецьке); 2) середні озера за площею на низовині середньої глибини в силікатних породах (всього 2 – Люцимер, Пісочне); 3) середні озера за площею на низовині мілкі за глибиною на силікатних породах (всього 4 – Луки, Острів’янське, Перемут, Кримне); 4) малі озера за площею на низовині мілкі за глибиною на силікатних породах (всього 5 – Чорне Велике, Соминець, Чорне Мале, Карасинець, Озерце); 5) дуже малі озера за площею на низовині мілкі за глибиною на органічних породах (всього 15 – Велике Піщанське, Мошне, Прибич, Довге, Климівське, Кругле, Линовець, Герасимове, Ритець, Звединка, Навраття, Олешно, Плотиччя, П’явочне, Мале Піщанське).
Keywords: Шацьке поозер’я; озеро; Волинське Полісся; Водна рамкова директива ЄС; типізація озер; Світязь; Пулемецьке; морфометричні характеристики; 551.5; 061.1