Волинські події 1943 р.: концептуальні оцінки за методологією геноцидних студій - Козицький, Андрій (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2019)
Стаття присвячена оцінці українсько-польського конфлікту часів Другої світової війни, зокрема, подій 1943 р. на Волині, відповідно до методології геноцидних студій (Genocide Studies). Кваліфікація та інтерпретація злочину геноциду передбачає проведення ретельного аналізу структури цього явища, дослідження його складових частин, динаміки та механізмів їх реалізації, визначення особливостей, які проявляються на певних етапах підготовки та здійснення геноцидних дій. Дослідники, які займалися вивченням та теоретичним узагальненням особливостей злочину геноциду, прийшли до висновку, що геноцидні дії завжди демонструють певні універсальні особливості. Здійснення геноциду неможливе без тривалого підготовчого періоду та без застосування специфічних соціальних механізмів, котрі не виникають самочинно, а є результатом цілеспрямованої діяльності державного апарату. Виходячи із методології геноцидних студій, особливості розгортання українсько-польського конфлікту періоду Другої світової війни на Волині не дають підстав кваліфікувати дії української сторони у ході цього конфлікту, як явище геноциду.The paper deals with the problem of evaluation of the Ukrainian-Polish conflict of 1940th, in particular, the events of 1943 in Volyn, according to the methodology of Genocide Studies. The qualification and interpretation of the crime of genocide involves a thorough analysis of the structure of this phenomenon, the study of its constituent parts, dynamics and mechanisms for their implementation, identification of features that are manifested at certain stages of the preparation and implementation of genocidal actions. The researchers, who were engaged in the study and theoretical generalization of the features of the crime of genocide, made the conclusion, that genocidal actions always show some universal peculiarities. It is impossible to carry out genocide without a long preparatory period and without the use of specific social mechanisms that do not arise arbitrarily, but are the result of a deliberate activity of the state apparatus. Based on the methodology of genocidal studies, the peculiarities of the deployment of the Ukrainian-Polish
Keywords: Волинь-43; 94(477.82)"1939/1945"(08)