Екологічна оцінка впливу на атмосферне повітря викидів зерносушильного комплексу - Гаврисюк, Олег Ігорович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
Зерносушильні комплекси мають важливе значення для агропереробки, проте під час їх роботи виникають суттєві екологічні загрози, зокрема забруднення атмосфери шкідливими речовинами. Ці викиди погіршують якість повітря в зоні дії сушарок та негативно впливають на здоров’я працівників і мешканців навколишніх територій. У зв’язку з цим особливо актуальною є екологічна оцінка впливу таких викидів, що дозволяє визначити рівень забруднення, оцінити ризики та обґрунтувати потребу в модернізації систем очищення. У кваліфікаційній роботі висвітлено техноекологічні аспекти функціонування зерносушильних комплексів, охарактеризовано сучасні підходи до зменшення ними викидів; подано загальну характеристику зерносушильного комплексу та розкрито особливості технологічного процесу сушіння зерна; визначено джерела утворення забруднюючих речовин на зерносушильному комплексі; описано методи визначення показників концентрацій та методики визначення величин викидів; розкрито особливості комп’ютерного моделювання викидів забруднюючих речовин в атмосферу; представлено результати розрахунку викидів забруднюючих речовин в атмосферу; здійснено аналіз видів та обсягів викидів забруднюючих речовин стаціонарними джерелами; висвітлено результати розрахунку приземних концентрацій на межі СЗЗ та заходи щодо покращення екологічного стану.
Keywords: екологічна оцінка; вплив на атмосферне повітря; викиди; зерносушильний комплекс