Інвестиційно-соціальний механізм розвитку системи забезпечення житлом населення України в умовах воєнного та післявоєнного періоду - Ляшенко, Оксана Миколаївна; Павлова, Олена Миколаївна; Павлов, Костянтин Володимирович; Самойленко, Богдан Віталійович (My University, 2025)
Стаття присвячена дослідженню інвестиційно-соціального механізму розвитку системи забезпечення житлом населення України, який поєднує економічні важелі та соціальні інструменти, спрямовані на відновлення житлового фонду, підвищення добробуту населення та формування основ для довгострокового розвитку держави. Встановлено, що в умовах воєнного часу цей механізм виконує стабілізаційну функцію, спрямовану на забезпечення житлом всі вразливі категорії населення. Його роль у післявоєнний період трансформується у стимулюючу й він стає базою для економічного відновлення, розширення інвестиційного потенціалу будівельної галузі та відновлення соціальної інфраструктури. Визначено, що в сучасних умовах розвиток системи забезпечення житлом українців вимагає формування та ефективної реалізації інвестиційно-соціального механізму, спрямованого як на відновлення зруйнованого житлового фонду, так і на якісне перетворення самої системи в цілому. При чому пріоритет має бути на боці соціальної складової, а саме: забезпечення житлом соціально вразливих категорій населення країни відповідно до програм доступного житла, пільгового кредитування та соціальної оренди. Наголошено, що відновлення житла має відбуватися на засадах сталого розвитку, енергоефективності та інклюзивності, а також стимулювання будівництва енергоощадного та доступного житла, з інтеграцією об'єктів соціальної інфраструктури (школи, лікарні) та створенням безпечного простору (укриття). Щодо інвестиційної складової, то обґрунтовано, що тут основним є створення сприятливого інвестиційного клімату через зниження ризиків (наприклад, страхування від руйнування житла), фіскальні стимули та державні гарантії. Критично важливою для прозорості та запобігання корупції є цифровізація процесів обліку пошкоджень, розподілу коштів та моніторингу будівництва. Доведено, що партнерство між державою, бізнесом, громадянським суспільством, ефективна децентралізація з посиленням ролі органів місцевого самоврядування є запорукою успішної реалізації інвестиційно-соціального механізму. Завдяки такому підходу можна не просто відновити втрачене, а й побудувати сучасну, стійку, соціально орієнтовану систему забезпечення житлом, яка стане основою післявоєнного відновлення та розвитку країни.
Keywords: внутрішньо переміщенні особи; інвестиційно-соціальний механізм; механізм фінансування; підтримка вразливих верств населення; соціальне житло; система забезпечення житлом; сталий економічний розвиток; R2; P36; O18; H53; 332.834(477)(043.5)