Методологія та організація наукових досліджень в галузі біології - Сухомлін, Катерина Борисівна; Зінченко, Олександр Павлович; Сухомлин, Марина Миколаївна; Зінченко, Марія Олександрівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2021)
Видання вміщує методичні вказівки до виконання 13 практичних робіт із курсу «Методологія та організація наукових досліджень в галузі біології», передбачених навчальним планом ОКР «магістр» спеціальності 091 «Біологія». У роботах висвітлюються теоретичні основи методики, технології та організації науково-дослідницької діяльності, тобто теоретичного та практичного підґрунтя для ефективного проведення наукових досліджень магістрантами. До кожної лабораторної роботи наведені тема, мета, питання для контролю знань, хід виконання роботи, список літератури.
Передмова ... З Лабораторна робота № 1. Діалектичні та логічні основи наукового пізнання ... 4 Лабораторна робота № 2. Пошук першоджерел. Складання списку використаних джерел ... 8 Лабораторна робота № 3. Ознайомлення з правилами транслітерації українського алфавіту - латиницею ... 14 Лабораторна робота № 4. Методика оформлення списку літератури за міжнародними стилями ... 18 Лабораторна робота № 5. Методика оформлення списку літератури за допомогою порталу - VAK.in.ua ... 23 Лабораторна робота № 6. Методика підготовки і оформлення доповіді та постера ... 26 Лабораторна робота № 7. Методика підготовки і оформлення презентації ... 29 Лабораторна робота № 8. Особливості написання тез доповідей ... 32 Лабораторна робота № 9. Особливості написання анотації та ключових слів до статті ... 35 Лабораторна робота № 10. Особливості написання статті, рецензії, відгуку ... 37 Лабораторна робота № 11. Редагування документів у Word ... 42 Лабораторна робота № 12. Використання програм для перевірки наукової роботи на плагіат ... 47 Лабораторна робота № 13. Наукометрична платформа Web of Science ... 51 Додатки ... 55
Keywords: методологія біології; наукові дослідження в біології; 001.89(075.8)