Географія поширення покладів каменебарвної сировини в Україні - Вовк, Олександр Павлович; Стрій, Дарина Юріївна (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2019)
Досліджено передумови розвитку видобування дорогоцінних і напівдороцінних каменів в Україні. Розкрито роль історичних чинників у розвитку використання каменебарвної сировини. Описано та подано загальну характеристику дорогоцінних і напівдорогоцінних каменів, які поширені в Україні. Розглянуто класифікації та категорії дорогоцінних і напівдорогоцінних каменів за різними авторами. Показано взаємозв’язок геологічної будови території України з розвитком родовищ каменебарвної сировини з конкретними геологічними структурами. Для дослідження використано комплексний та системний підхід, зокрема порівняльно-описовий метод, методи аналізу та синтезу, метод узагальнення. Отримані результати дослідження можуть бути використані під час вивчення дисциплін «Геологія загальна та історична», «Географія Волині», «Фізична географія України», «Краєзнавство», під час написання курсових та дипломних робіт зі спеціальності «Географія». Результати дослідження можуть мати практичне використання як наукові рекомендації щодо більш ефективного поточного й перспективного використання каменебарвної сировини в нашій країні
Keywords: дорогоцінне каміння; напівдорогоцінне каміння; топаз; берил; бурштин; каменебарвна сировина; самоцвіти