Особистісні передумови розробки концепції здоров’яформувальних технологій студентів закладів освіти - Дяченко, Анна Анатоліївна; Diachenko, Anna (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2018)
Ураховуючи тенденцію погіршення рівня здоров’я студентської молоді, безперечно, актуальними вважаємо дослідження, спрямовані на пошук нових способів підвищення загального фізичного стану студентів. Автори єдині в тому, що для підвищення якості організації процесу фізичного виховання в навчальних закладах потрібне проведення цілеспрямованої роботи, в основу якої, насамперед, повинна бути покладена діагностика фізичної підготовленості студентів із подальшим прийняттям педагогічних заходів. Одним із головних завдань фізичного виховання в закладах вищої освіти є підтримання в студентів належного рівня функціональних й морфологічних можливостей організму, фізичних і рухових можливостей, працездатності, зокрема за рахунок використання в процесі фізичного виховання студентів здоров’яформувальних технологій. Методи дослідження – аналіз спеціальної науково-методичної літератури; вивчення й узагальнення педагогічного досвіду, педагогічний експеримент, анкетування, якісний аналіз результатів експерименту. Проаналізовано мотиваційні пріоритети до фізкультурно-оздоровчої діяльності студентів у напрямі підвищення рівня стану власного здоров’я, розглянуто характер відповідей студентів на питання щодо загальної мети занять і мотивів, що спонукають до регулярної фізкультурно-оздоровчої діяльності. Формування принципово нової концепції здоров’яформувальних технологій у системі фізичного виховання студентів закладів освіти передбачає визначення особливостей фізичного стану, вибір засобів фізичного виховання та фізичного навантаження відповідно до рівня фізичної підготовленості й функціональних можливостей організму, розвиток фізичних якостей, визначення оптимального рівня фізичного навантаження, прогнозування адаптаційних реакцій організму на різні фізичні навантаження, здійснення диференційованого підходу з урахуванням положень теорії та методики фізичного виховання. Реалізація здоров’яформувальних технологій у системі фізичного виховання студентів закладів освіти потребує охоплення всіх форм навчально-виховної діяльності: ранкова гімнастика, фізкультурні паузи, заняття в спортивних секціях, самостійні заняття в позааудиторний час, масові фізкультурно-спортивні заходи. Taking into account the tendency of deterioration of health of student youth, the research aimed at finding new ways to improve the general physical condition of students is undeniably relevant. The authors are unanimous in the opinion that in order to improve the quality of organization of the process of physical education in educational institutions, it is necessary to conduct targeted work which, in the first place, should encompass diagnostics of physical preparedness of students with the subsequent adoption of pedagogical measures. One of the main tasks of physical education in higher educational institutions is to support students’ proper level of functional and morphological capabilities of the body, physical and motor capabilities, work capacity, in particular, due to use of health-forming technologies in the process of physical education. Methods of research: the analysis of special scientific and methodical literature; study and generalization of pedagogical experience, pedagogical experiment, questionnaire, qualitative analysis of experimental results. The motivational priorities to physical culture and recreation activity of students of artistic specialties in the direction of raising the level of their own health are analyzed and the nature of students’ answers to the questions about the general purpose of classes and motives that are induced to regular physical education and health activity is considered. The formation of a fundamentally new concept of health-forming technologies in the system of physical education of students of educational institutions involves the definition of features of the physical condition, the choice of physical education and physical activity in accordance with the level of physical preparedness and functional capacity of the body, the development of physical qualities, determining the optimal level of physical activity, prediction of adaptive reactions of the body to various physical activity, implementation of a differentiated approach taking into account the positions of the theory and methods of physical education. The implementation of health-forming technologies in the system of physical education of students of educational institutions needs to cover all forms of educational activities: morning gymnastics, physical activity breaks, classes in sports sections, independent classes in extracurricular times, mass sports events.
Рersonal Preconditions of Concept Development of Healthforming Technologies of Students in Educational Institutions
Keywords: студенти; мотивація; особистісні передумови; концепція; здоров’яформувальні технології; students; motivation; personal preconditions; concept; health-forming technologies