Особливості управління людськими ресурсами в міжнародних компаніях - Томчук, Максим Миколайович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Актуальність теми зумовлена швидкими змінами в глобальній економіці та невизначеністю міжнародного бізнес-середовища. У сучасних умовах глобалізації та соціальних трансформацій ефективне управління людськими ресурсами стало одним із ключових факторів успіху компаній, які працюють на міжнародних ринках. Проблеми адаптації до різних культурних, економічних та політичних умов вимагають розробки спеціальних стратегій для залучення, розвитку та утримання талановитих кадрів, що є важливим чинником конкурентоспроможності на світовому ринку. Об’єктом дослідження дипломної роботи є управління людськими ресурсами в міжнародних компаніях. Предметом дослідження є особливості управління людськими ресурсами в умовах глобалізації, вплив культурних та економічних факторів на управління персоналом, а також практики і методи управління людськими ресурсами в міжнародних компаніях. У результаті дослідження поставлено та виконано такі завдання: визначено поняття та особливості управління людськими ресурсами в умовах глобалізації; з’ясовано вплив культурних особливостей на управління персоналом; охарактеризовано моделі та методи управління людськими ресурсами в міжнародних компаніях; досліджено сучасні практики управління людськими ресурсами в міжнародних компаніях; сформовано стратегії розвитку компетенцій та мотивації персоналу в міжнародних компаніях; запропоновано рекомендації щодо оптимізації управління людськими ресурсами в міжнародних компаніях.
Keywords: управління людськими ресурсами (HRM); глобалізація; культурні особливості; глобальне середовище; конкурентоспроможність