Відіменникова дієслівна морфологічна транспозиція в граматичній структурі української мови - Мельник, Ірина; Melnyk, Iryna (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2015)
У статті цілісно досліджено відіменникову дієслівну морфологічну транспозицію. Виявлено причини можливості/неможливості морфологічного завершення відіменникового різновиду дієслівної аналітичної синтаксичної транспозиції. Вирізнено і докладно схарактеризовано семантичні групи синтаксично вербалізованих іменників, здатних до морфологізованих дієслівних перетворень. Проаналізовано особливості семантики дієслівних морфологічних транспозитів, утворених від іменникових основ за допомогою спеціальних афіксальних морфем. З'ясовано ступені продуктивності дієслівних словотворчих афіксів як регуляторів морфологізації предикативно представлених іменникових форм. Простежено особливості творення дієслівних морфологічних транспозитів від іменників на позначення істот, а також від іменників – назв предметів. Схарактеризовано відіменникові дієслівні морфологічні утворення в канві формально- синтаксичної та семантико-синтаксичної реченнєвих структур. Визначено валентний актантний потенціал аналізованих дериватів.The article deals with the complex investigation of nominal verbal morphological transposition. The reasons of possibility/impossibility of morphological completion of nominal variety of verbal analytical syntactic transposition are determined. The semantic groups of syntactically verbalized nouns, capable of morphological verbal transformations, are singled out and characterized in details. The main features of the semantics of verbal morphological transpozyts, which were created from nominal principles for assistance of special affix morphemes are analyzed. The degree of productivity of verbal formative affixes as the regulators of morphologization, which are predicative submitted by noun forms, are established. The features of the creation of verbal morphological transpozyts from the nouns denoting beings and names of objects are traced. Nominal verbal morphological formations due to formal-syntactic and semantic-syntactic linguistic structures are characterized. The valence actant potential of analyzed derivatives is determined.
Nominal Verbal Morphological Transposition in Grammatical Structure of the Ukrainian Language
Keywords: іменник; дієслово; транспозиція; дієслівна аналітична син- таксична транспозиція; дієслівна морфологічна транспозиція; транспозит; аналітична синтаксична морфема-зв'язка; суфікс; noun; verb; transposition; verbal analytical syntactic transposition; verbal morphological transposition; transpozyts; analytical syntactic linking morpheme; suffix