Сучасні соціальні проблеми у молодіжному середовищі - Кельман, М.; Кельман, Р.; Kelman, M.; Kelman, R. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2016)
В статті обґрунтована методологія наукових досліджень, яка своїм об’єктом обирає молодь, визначаючи тим самим її онтологічну суб’єктність. Висвітлюються вікові та ідентифікаційні ознаки молодих і старших поколінь у перехідній єдності філогенезу, внутрішнього і зовнішнього сприймання фізично і психологічно вікових груп, інших взаємозумовлених властивостей цілісного об’єкта як кожного з окреслених наукових підходів, та і їхньої єдності. Розкриті механізми перебігу взаємостосунків у молодіжному середовищі. Розкрито зміст фундаментальної гіпотези стосовно сутності феномену духовності молоді як об’єкта людинознавчого дослідження, основні положення теорії самосвідомості особистості, які спричиняють ціломиттєву зорієнтованість конструктів молодіжної свідомості.The article substantiates the peculiarities of the research methodology, when the object of the investigation is youth problems in the society, thereby the author points to its ontological subjectivity. The emphasis is laid on the age and identity characteristics of the young and older generations in the transitional phylogenetic unity. The author highlights issues of internal and external physical and psychological perception by each of the aforementioned age groups, and other interrelated characteristics of the outlined scientific approaches to the object of the study. The study has revealed mechanisms regulating relationships among young people and governing the transformation of public perceptions, stereotypes and attitudes. The article sheds light on the principal items of the theory of self-identity, which determine constructs orientation of youth consciousness. The author draws the conclusion that the periods of the further empirical phases of human life are based on the achievements of the youth subculture.
Contemporary Social Challenges of Youth
Keywords: молодь; вчинки; самосвідомість; самоздійснення особистості; методологічне обґрунтування; молодіжна самосвідомість; youth; action; self-awareness; self-realization of personality; methodological substantiation; youth self-consciousness