Київська судова палата в державному механізмі Російської імперії (1880–1917): історико-правове дослідження - Левчук, Юлія Михайлівна; Яцишин, Михайло Михайлович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2021)
В монографії комплексно досліджено питання створення та функціонування Київської судової палати як елементу державного механізму Російської імперії в період з 1880 по 1917 рр. В ході роботи над дослідженням охарактеризовано історіографію проблеми та джерельну базу проблеми; розглянуто процес створення Київської судової палати в ході судової реформи 1864 року; проаналізовано основні функції Київської судової палати; виявлено правові особливості організації та функціонування судових установ на території округу Київської судової палати; з’ясовано кадрове, матеріально-технічне та фінансове забезпечення діяльності Київської судової палати; охарактеризовано діяльність Київської судової палати з розгляду кримінальних та цивільних справ; розглянуто питання щодо здійснення нагляду за судами і посадовими особами Київської судової палати; визначено місце та роль Київської судової палати в судовій системі Російської імперії та механізмі державної влади царату на українських землях, сформульовано положення, щодо можливого використання досвіду діяльності Київської судової палати, спрямовані на вдосконалення судової системи сучасної України. Розрахована на науковців та суб’єктів правозастосовчої діяльності, викладачів, аспірантів та студентів юридичних вищих навчальних закладів.

The monograph comprehensively examines the creation and functioning of the Kiev Judicial Chamber as an element of the state mechanism of the Russian Empire in the period from 1880 to 1917. In the course of work on the research the historiography of the problem and the source base of the problem are characterized; the process of establishing the Kyiv Judicial Chamber during the judicial reform of 1864 is considered; the main functions of the Kyiv Judicial Chamber are analyzed; the legal peculiarities of the organization and functioning of judicial institutions on the territory of the district of the Kyiv Judicial Chamber were revealed; staffing, logistical and financial support of the Kyiv Judicial Chamber was clarified; the activity of the Kyiv Judicial Chamber for consideration of criminal and civil cases is characterized; the issue of supervision of courts and officials of the Kyiv Judicial Chamber was considered; determined the place and role of the Kyiv Judicial Chamber in the judicial system of the Russian Empire and the mechanism of state power of the tsar in the Ukrainian lands, formulated provisions for the possible use of experience of the Kyiv Judicial Chamber, aimed at improving the judicial system of modern Ukraine. Designed for researchers and law enforcement officials, teachers, graduate students and students of law schools.
Keywords: судова палата; Російська імперія; Київська судова палата; судова реформа 1864 року; судові установи; 347.9(470)(091)