Місце та роль монастирських ансамблів м. Луцьк у системі міської забудови - Лесик-Бондарук, Оксана Олександрівна; Lesyk-Bondaruk, Oksana O. (Придніпровська державна академія будівництва та архітектури, 2017)
Дана наукова стаття присвячена дослідженню монастирської забудови Луцька та її ролі у формуванні системи забудови міста. Луцьк – одне з найстаріших міст України, має давню та славетну історію, яка тісно переплітається з розмаїтою історією різних релігійних конфесій. У формуванні міської забудови монастирі завжди відігравали важливу роль, а часто і відверто домінуючу. Аналіз монастирів Луцька дозволив встановити, що всі вони об’єднані закономірними принципами розташування в місті. Автором виділено особливості розташування монастирів в залежності від своєї першочергової функції, ряд містобудівельних особливостей власне монастирських комплексів, досліджується питання збереження, реконструкції існуючої монастирської забудови у відповідності до історико-архітектурного контексту оточуючої забудови, сучасних потреб та тенденцій розвитку архітектури міста. This article is dedicated to Lutsk monasteries building system and its role in city housing system formation. Lutsk is one of the oldest cities of Ukraine, it has ancient and famous history, which is tightly connected with various religious confessions history. Monasteries always played an important and often even dominant role in city housing system. Lutsk monasteries analysis allowed to find out that all of them are united by typical city location principles. The author outlines peculiarities of monasteries location depending on their initial function, a number of city construction peculiarities of actual monastery complexes; investigates current monasteries system preservation and reconstruction according to historical and architectural context of existing building system, modern needs and city architecture development tendencies.
Place and role of Lutsk monastery ensembles in city housing system
Keywords: монастир; забудова; монастирський комплекс; реставрація; оточуюча забудова; католицизм; monastery; construction; building; system monastery complex; Catholicism; Orthodox; Unite church; temple; monastery premises; restoration; surrounding building