Репортаж як жанр сучасної української журналістики: тенденції та трансформації - Климчук, Дмитро Валентинович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
У роботі здійснено комплексний аналіз жанру репортажу в українському медіапросторі, зважаючи на його історичні витоки, структурні характеристики та функціональне місце в системі журналістських жанрів. Проаналізувавши зміни медійного середовища, простежено трансформації репортажу в умовах цифровізації, що впливають на способи подання інформації, використання мультимедійних засобів і модифікацію композиційних рішень. Здійснено порівняльний аналіз матеріалів таких видань, як «Суспільне Новини», Reporters, «Бабель», The Ukrainians та NV, що надає можливість виявити подібності й відмінності в тематиці, структурі та візуальному оформленні репортажів. У роботі окреслено тенденції зміни стилістики сучасного репортажу, роль етичних чинників у процесі висвітлення подій та вплив цього жанру на формування суспільної думки. Узагальнено, як цифрові платформи впливають на специфіку жанрову, змінюючи способи побудови тексту та динаміку сприйняття. Важливу роль відіграють засоби унаочнення тексту: сучасні журналісти використовують фото, відео, супутникові знімки, інтерактивні карти й розширені цитати, щоб детально передати перебіг подій та його значення для суспільства. Наукова новизна полягає в узагальненні трансформаційних процесів у розвитку українського репортажу та в окресленні специфічних рис його функціонування в умовах цифрової доби, що сприяє розширенню уявлень про жанрову динаміку й сучасні медійні практики. Практичне значення отриманих результатів полягає у можливості використання висновків для підвищення ефективності підготовки репортажів, вдосконалення журналістських матеріалів, а також для навчальних і дослідницьких цілей у сфері медіадосліджень і журналістики. Аналіз репортажів медіа «Суспільне Новини», Reporters, «Бабель», The Ukrainians та NV засвідчує застосування різних форм подання інформації та мультимедійних засобів, що може бути корисним для подальшого вивчення заявленої теми.
Keywords: репортаж; журналістика; медіапростір; цифровізація; жанрова трансформація; мультимедійність; сучасні українські медіа