Обліково-аналітичне забезпечення управління виробничими запасами підприємства - Данилюк, Олена Михайлівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
Здійснено теоретичне обґрунтування сутності виробничих запасів, їх класифікації, особливості бухгалтерського обліку та аналізу ефективності використання. На підставі узагальнення наукових досліджень учених економістів уточнено сутність поняття виробничі запаси для цілей бухгалтерського обліку як активів, які знаходяться на підприємстві у вигляді матеріалів, що в подальшому беруть участь у виробничому процесі або при наданні послуг та складають матеріальну основу готової продукції; перебувають в процесі виробництва та утримуються для подальшого продажу. Запропоновано класифікацію виробничих запасів за такими ознаками: спосіб використання, місце розташування, стосовно балансу, ступінь ліквідності, походження. Визначено, що від правильної організації обліку та аналізу виробничих запасів залежить своєчасність і повнота забезпечення виробничого процесу матеріальними ресурсами, а отже, і ефективне функціонування підприємства загалом. Проведено аналіз ринку доглядової косметичної продукції в Україні визначено вказану галузь як перспективну, а реалізація продукції має набирати експортних потужностей. Надано характеристику досліджуваного підприємства. Здійснено аналіз діяльності підприємства за кількома напрямами. Визначено основні напрями удосконалення автоматизації обліку виробничих запасів, окремі запропоновано до впровадження на досліджуваному підприємстві. Опрацьовано сучасні підходи до інформаційного забезпечення процесу руху виробничих запасів на підприємстві та запропоновано основні напрями цифровізації процесу обліково-аналітичного забезпечення руху запасів. Доцільно впровадити WMS-систему складської логістики, яка дозволить оптимізувати розміщення товарів, налаштувати раціональні маршрути руху матеріалів і посилити контроль за виконанням складських операцій. Додатковою 4 перспективою є використання елементів штучного інтелекту для формування автоматичних звітів, прогнозування потреб і виявлення ризиків у системі управління запасами. З огляду на швидке зростання обсягів діяльності підприємства та можливе розширення складських площ такі інновації є особливо актуальними для підприємства, що прагне підвищити ефективність виробництва та зміцнити свої конкурентні позиції.
Keywords: виробничі запаси; управління; облік; аналітичні процедури; цифровізація