Світова організація торгівлі як платформа для врегулювання міжнародних торговельних спорів: аналіз ефективності в умовах сучасних геоекономічних викликів - Захарчук, Станіслав Ігорович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
Світова організація торгівлі (СОТ) є основною платформою для врегулювання міжнародних торговельних спорів, забезпечуючи прозорі та передбачувані механізми для розв’язання конфліктів між країнами. Вона сприяє розвитку глобальної торгівлі, підтримуючи принципи вільної конкуренції та справедливих умов для всіх учасників. Однак, в умовах сучасних геоекономічних викликів, таких як протекціонізм, торгові війни та зміни в глобальних торгових потоках, ефективність СОТ у вирішенні спорів виявляється під питанням. Аналітичний підхід до цієї теми передбачає розгляд сучасних проблем та обмежень у механізмах врегулювання спорів, зокрема в контексті нових економічних і політичних реалій, як-от економічна політика великих країн, зростання націоналізму та зміни в глобальних ланцюгах постачання. Оцінка функціонування СОТ у цій ролі потребує вивчення кейсів з практики, порівняння з іншими міжнародними організаціями, а також аналізу реформ, які можуть підвищити ефективність її роботи в умовах сучасних викликів. Таким чином, дана тема досліджує роль СОТ у забезпеченні стабільності міжнародної торгівлі та пошук шляхів удосконалення її механізмів у відповідь на нові геоекономічні реалії.
Keywords: cвітова організація торгівлі; міжнародні торговельні спори; врегулювання спорів; геоекономічні виклики; глобальна торгівля; протекціонізм; торгові війни; міжнародні механізми; економічна політика; реформи СОТ