Теоретичне обґрунтування технології проєктування та реалізації програм здоров’язберігальної спрямованості у футболістів із функціональними порушеннями опорно-рухового апарату на етапі попередньої базової підготовки - Третяк, Дмитро (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2020)
Актуальність. Сучасний розвиток спорту вищих досягнень цілком і повністю спирається на дитячо-юнацький спорт. Виконання завдань спорту вищих досягнень постійно диктує необхідність вивчення й розвитку дитячого та юнацького спорту. Гуманізація системи підготовки юних спортсменів розглянуто крізь призму технології проєктування й апробації здоров’язберігальних програм. Аналіз даних констатувального експерименту та наукових праць щодо обґрунтування підходів здоров’язберігальної спрямованості в процесі підготовки спортсменів дає можливість теоретично обґрунтувати технологію проєктування та реалізації програм здоров’язберігальної спрямованості на етапі попередньої базової підготовки футболістів із функціональними порушеннями опорно-рухового апарату. Мета дослідження – теоретичне обґрунтування технології проєктування та реалізації програм здоров’язберігальної спрямованості в юних футболістів із функціональними порушеннями опорно-рухового апарату. Методи дослідження. Предмет і специфіка дослі-дження зумовили потребу комплексного застосування теоретичних методів систематизації, аналізу даних науково-методичної літератури й інформаційних ресурсів мережі Інтернет, контент-аналізу теоретичних і методичних робіт, проблемного аналізу, реконструкції, синтезу. Розроблено технологію проєктування та реалізації програм здоров’язберігальної спрямованості на етапі попередньої базової підготовки футболістів із функціональними порушеннями опорно-рухового апарату. Методологічними підставами для проєктування та реалізації програм здоров’язберігальної спрямованості ув юних футболістів із функціональними порушеннями опорно-рухового апарату виступають закономірності (атрибутивна, зумовленості, ефективності) з відповід-ними їм специфічними (системності, технологічності, зворотного зв’язку, перспективності, розвитку цінніс-них орієнтацій, достатності ресурсів, оперативності, розвʼязуваності проблеми, цілеспрямованості) і загальними принципами (науковості, доступності, вирішеності, гнучкості, оптимальності), яка враховує низ-ку вимог: концептуальність, антропоцентризм, ситуативність, контекстуальность. Авторська технологія характеризується декомпозицією мети (основної цілі) на проміжні цілі, які зумовлюють відповідні складники технології (модель програм здоров’язберігальної спрямованості футболістів з функціональними порушеннями опорно-рухового апарату на етапі попередньої базової підготовки та технологічні операції, що включає два взаємопов’язаних блоки – організаційно-методичний і змістовно-цільовий). Перспективними є дослідження, спрямовані на корекцію порушень опорно-ресорних властивостей стопи юних футболістів різного ігрового амплуа в період змагальної діяльності в рамках ігрового сезону.
Keywords: етап попередньої базової підготовки; проєктування; юні спортсмени; технологія; футбол