Фізична терапія при дистрофічному ушкодженні шийного відділу хребта - Балабус, Антон Юрійович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
В роботі викладені основні дані щодо етіології, патогенезу, класифікації, клінічної картини, основ сучасної діагностики та лікування дорсопатії шийного відділу хребта. Детально описані методи фізичної терапії, які рекомендуються при цій патології, а також показання та протипокази до них. Приведені дані, щодо використання різних видів кінезіотерапії (активна та пасивна індивідуальна лікувальна гімнастика, тренажерна кінезіотерапія) та навантажень при проведенні лікувальної гімнастики, наведені рекомендації щодо використання апаратної фізіотерапії та реабілітаційного масажу. Дослідження проводилося на базі комунального закладу «Луцька центральна районна лікарня». До експерименту було залучено 12 хворих в віці 28-64 років з проявами шийної дорсопатії хребта та корінцевих синдромів. Для цих пацієнтів була рекомендована реабілітаційна програма, яка складалася з різних типів кінезіотерапії, фізіотерапії та реабілітаційного масажу. Ефективність цієї програми визначалася шляхом визначення та аналізу таких показників: оцінка функціонального стану серцево-судинної та вегетативної системи, дослідження локального неврологічного статусу за ВАШ, а також оцінка впливу болю в шиї на якість життя пацієнта за допомогою валідизованого індексу обмеження життєдіяльності внаслідок болю в шиї. Вказані показники вимірялися до і після проведення лікувально-реабілітаційних заходів, а потім аналізувалися за допомогою методів біостатистики.
Keywords: дорсопатія шийного відділу хребта; кінезіотерапія; візуально-аналогова шкала; фізіотерапія; лікувальна гімнастика; дермографізм