Латинські запозичення в німецькій військовій термінології - Бугайчук, О. В. (Луцьк Вежа-Друк, 2025)
У тезах досліджується вплив латинських запозичень на розвиток німецької військової термінології. Аналізуються історичні корені латинських військових термінів, що сягають часів Римської імперії, а також їхня роль у формуванні ключових аспектів військової мови, зокрема структури армії, звань, стратегії та тактики, укріплень, зброї та організації бою. Через конкретні лексичні приклади дослідження демонструє, як латинські терміни стали невід'ємною частиною німецького військового лексикону, сприяючи точності та ефективності військової комунікації. У висновках підкреслюється тривале спадкування римської військової культури в сучасних європейських збройних силах і важливість латинських термінів у сучасному військовому дискурсі.

The paper explores the influence of Latin borrowings on the development of German military terminology. The study highlights the historical roots of Latin military terms dating back to the Roman Empire and analyzes their role in shaping key aspects of military language, including army structure, ranks, strategy and tactics, fortifications, weapons, and combat organization. Through specific lexical examples, the research demonstrates how Latin terms have become an integral part of the German military lexicon, contributing to the precision and effectiveness of military communication. The conclusions emphasize the enduring legacy of Roman military culture in modern European armed forces and the relevance of Latin-derived terms in contemporary military discourse.
Keywords: Військові терміни; запозичення; військова термінологія; латинські запозичення