Формування моральних норм поведінки у навчально-ігровій діяльності дітей дошкільного віку з інтелектуальними порушеннями - Орлова, Катерина Віталіївна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
Магістерська робота на здобуття другого (магістерського) рівня вищої освіти за спеціальністю 016 Спеціальна освіта (Корекційна психопедагогіка) Волинського національного університету імені Лесі Українки, Луцьк, 2025 Об'єкт дослідження – процес формування моральних норм поведінки у дітей старшого дошкільного віку з інтелектуальними порушеннями. Предмет дослідження – навчально-ігрова діяльність як засіб формування моральних норм поведінки у дітей старшого дошкільного віку з інтелектуальними порушеннями. Мета дослідження полягає в теоретичному обґрунтуванні та експериментальній перевірці формування моральних норм поведінки у навчально ігровій діяльності дітей з інтелектуальними порушеннями як важливої умови їх особистісного розвитку. У перщому розділі «Теоретичні основи формування моральних норм поведінки у дітей з інтелектуальними порушеннями» – проаналізовано психолого-педагогічну літературу, виокремлено науково-методичні засади, завдання та принципи морального виховання дітей з інтелектуальними порушеннями, а також обґрунтовано використання ігрової діяльності як провідного засобу корекційно-розвивальної роботи. У другому розділі «Організація та зміст експериментальної роботи з формування моральних норм поведінки дітей старшого дошкільного віку з інтелектуальними порушеннями» – представлено результати діагностики рівня сформованості моральних норм поведінки у досліджуваної категорії дітей. Розроблено, детально описано та апробовано програму формування моральних норм поведінки у навчально-ігровій діяльності. Проведено експериментальну перевірку ефективності цієї програми, доведено її позитивний вплив на динаміку морального розвитку дітей старшого дошкільного віку з інтелектуальними порушеннями легкого ступеня. Практичне значення дослідження полягає у створенні програми, яка може бути використана вихователями та корекційними педагогами у роботі з дітьми старшого дошкільного віку з легкими інтелектуальними порушеннями у спеціальних та інклюзивних закладах дошкільної освіти, а також студентами закладів вищої освіти під час проходження виробничої практики.
Keywords: моральні норми поведінки; старший дошкільний вік; навчально-ігрова діяльність; моральне виховання; інтелектуальні порушення