Основні методики використання електронних дидактичних матеріалів на уроках інформатики - Свіязов, Артем Анатолійович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Магістерська робота присвячена дослідженню основних методик використання електронних дидактичних матеріалів на уроках інформатики. Для успішного досягнення поставленої мети, у першому розділі було розглянуто наступні теоретичні аспекти, а саме: 1) розкрите поняття «дидактичний матеріал», його зміст та значення; 2) проаналізовано проведення нестандартних уроків у школі; 3) охарактеризовано різні типи матеріалів та вимоги до них; 4) проаналізовано основні правила застосування ЕДМ, вимоги та їх обмеження; 5) проаналізований досвід використання ЕДМ у сучасній методиці навчання інформатики. В практичному розділі розглянутий аналіз платформ для створення електронних дидактичних матеріалів та розроблені 3 уроки окремих компонентів з теми «Безпека в Інтернеті» для 5-го класу. Слід відмітити, що уроки розроблені для 3 різних типів, а саме: 1) урок засвоєння нових знань; 2) урок розвитку і закріплення навичок і умінь; 3) урок перевірки знань та оцінювання знань. У роботі розглянуті сучасні платформи та інструменти для створення інтерактивного контенту, зокрема такі програми, як Genially, Kahoot!, Wordwall, Padlet, Mentimeter та інші. Проведено аналіз їх функціональних можливостей, переваг та недоліків з точки зору практичного використання у навчальному середовищі. Для уроків використовувались програми Genially, Kahoot!, Classroomscreen та ClassTools.NET. У межах роботи створено навчальні матеріали, включаючи інтерактивні дошки, вікторини, ігри, квести та квізи, які 3 дозволяють розвивати критичне мислення, уміння працювати з інформацією та співпрацювати у команді. Практична значущість дослідження полягає у аналізі і порівнянні програм для створення електронних дидактичних матеріалів. Слід відмітити, що впровадження таких матеріалів дозволяє не лише підвищити рівень засвоєння знань, але й розвивати ключові компетентності, необхідні для життя у цифрову епоху розвитку.
Keywords: електронний дидактичний матеріал; інтерактивна платформа; урок інформатики; безпека в Інтернеті; навчальний матеріал; віртуальна дошка; вікторина; методика; Genially; Kahoot!; Classroomscreen; ClassTools.NET