Методичні рекомендації для практичної роботи за ОК «Ресурсознавство лікарських рослин» для студентів V курсу спеціальності «Фармація, промислова фармація» - Сметаніна, Катерина Іванівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2023)
Курс «Ресурсознавство лікарських рослин» є завершальним етапом ботанічної освіти спеціаліста фармацевта, в той же час воно є продовженням фармакогнозії, оскільки створення нових ефективних фітопрепаратів і їх впровадження в медичну практику не можливе без вивчення відповідної сировинної бази. Освіта фармацевта передбачає вивчення не всіх, а лише окремих аспектів ботанічного ресурсознавства, які стосуються офіцинальних лікарських рослин. У лекційному курсі студенти отримують знання теоретичних основ ресурсознавства, принципів оцінки та обліку запасів лікарської рослинної сировини, характеристику рослинного покриву України, правила заготівлі, сушіння і зберігання лікарської рослинної сировини, аспекти охорони лікарських рослин. Практичні заняття включає діагностику домішок лікарських рослин, ідентифікацію рідкісних видів та таких, що охороняються. На цих заняттях студенти навчаються оцінювати флористичний склад певних територій з урахуванням наступної можливості заготівлі окремих видів рослин. На заняттях з картування запасів лікарських рослин студенти навчаються працювати з різними картографічними матеріалами, використовувати їх для планування заготівлі і обліку запасів лікарських рослин. На заняттях з обліку запасів сировини лікарських рослин студенти навчаються обирати методи обліку запасів і розв’язують розрахункові задачі. На заняттях з охорони природи студенти навчаються організовувати заходи з охорони дикорослих рослин, складати обґрунтування до організації приписних угідь, визначати території, що охороняються. Методичні вказівки складені для безпосередньої роботи на практичних заняттях та підготовки до занять. Навички заготівлі, сушіння, зберігання і обліку запасів лікарської рослинної сировини включені в програму Державного іспиту з фармакогнозії.
Keywords: ресурсознавсто; лікарські рослини; фармація; 615.58(075.8)