Динаміка розвитку швидкості у футболістів 8–17 років - Федецький, Артем; Fedetskyi, Artem (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2015)
Завдання статті – визначити вікову динаміку розвитку швидкості юних футболістів. У дослідженні брали участь 238 хлопчиків у віці 8–17 років, які професійно займаються футболом. Залежно від віку утворено 10 груп юних футболістів, які виконували тести «біг на 50 м» та «біг на 30 м». Вікові анатомо-фізіологічні зміни, які відбуваються в організмі хлопчиків, чинять свій вплив на прояв швидкості. Найвищі темпи зростання швидкості в юних футболістів за результатами тесту «біг на 50 м» простежено у віці 9, 12 і 15 років, а за результатами тесту «біг на 30 м» – у 10 і 15 років. Objective: To determine the age dynamics of speed development of young football players. Materials: The study involved 238 boys at the age of 8-17 who were engaged in professional football. Depending on age, 10 groups of young football players were distinguished who performed such tests as: «running 50 meters» and «running 30 meters». Results and conclusion: Age-related anatomical and physiological changes that occur in boys’ bodies influence speed manifestation. The highest growth rate of young football players according to the test results of «running 50 meters» are noted at the age of 9, 12, and 15 years and according to the results ofthe test «running 30 meters» at the age of 10 and 15 years.
Dynamics of Speed Development of Football Players Aged 8–17
Keywords: швидкість; вікова динаміка; футболісти; speed; age dynamics; football players