Підготовка майбутніх викладачів до самоорганізації у професійній діяльності - Соловей, Олександр Аркадійович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Ефективність професійної діяльності залежить від багатьох чинників, серед яких ключовим є здатність майбутніх фахівців самостійно опановувати нові знання на різних етапах професійного становлення. У цьому контексті викладач вищої школи стикається із важливим завданням – формуванням особистості студента як суб’єкта навчальної та професійної діяльності, який здатний планувати та ефективно організовувати свою діяльність, аналізувати власні досягнення; виявляти та коригувати недоліки. Розкриття та реалізація потенційних можливостей майбутніх фахівців можливі лише за умови належної самоорганізації його діяльності. Тому питання самоорганізації заслуговує на особливу увагу, адже від цього значною мірою залежить успіх у досягненні цілей навчання та розвитку професійної компетентності. У першому розділі визначено сутність та види самоорганізації; схарактеризовано викладача закладу вищої освіти як суб’єкта самоорганізації у професійній педагогічній діяльності; визначено структуру самоорганізації майбутніх викладачів у професійній діяльності. Другий розділ висвітлює практичні аспекти підготовки майбутніх викладачів до самоорганізації у професійній діяльності. Досліджено особливості та змістово-процесуальні основи підготовки майбутніх викладачів до самоорганізації у професійній діяльності, розроблено силабус вибіркового освітнього компонента «Самоорганізація фахівця».
Keywords: освітні, педагогічні науки; самоорганізація