Європейський вектор зовнішньої політики США - Романчук, Максим Володимирович (My University, 2025)
У першому розділі роботи розглянуто теоретико-методичні основи вивчення зовнішньої політики держави. Визначено поняття зовнішньої політики, охарактеризовано основні концептуальні підходи до її аналізу – реалізм, ліберальний інституціоналізм та конструктивізм. Окрему увагу приділено огляду сучасної наукової літератури, а також методам дослідження зовнішньої політики, серед яких системний аналіз, порівняльно-історичний підхід, контент-аналіз офіційних документів та міждисциплінарний підхід. У другому розділі проаналізовано основні чинники формування європейського напряму зовнішньої політики США. Розглянуто історичні передумови, починаючи з «Доктрини Монро», участь у світових війнах, створення НАТО та реалізацію «Плану Маршалла». Геополітичні фактори включають стратегічну присутність США у Європі, участь у побудові трансатлантичної системи безпеки, протидію впливу Російської Федерації, а також зростання уваги до нових загроз, пов’язаних із глобальною конкуренцією. Економічні чинники охоплюють розвиток торговельних, інвестиційних відносин із країнами Європейського Союзу та підтримку енергетичної безпеки регіону. У третьому розділі розкрито особливості реалізації зовнішньої політики США щодо Європи на сучасному етапі. Виокремлено основні геополітичні інтереси Сполучених Штатів у регіоні, охарактеризовано інституційно-правову базу трансатлантичного співробітництва, проаналізовано торговельно-економічні відносини між США та європейськими країнами. Окрему увагу приділено ролі України у реалізації американської стратегії у Східній Європі як елементу протидії російському впливу та зміцнення безпеки регіону. За результатами дослідження зроблено висновки. Європейський вектор зовнішньої політики США є стратегічним пріоритетом, що забезпечує безпеку, політичну стабільність та економічну співпрацю у трансатлантичному просторі. Формування цього напряму обумовлене історичними чинниками, зокрема участю у світових війнах, створенням НАТО та реалізацією «Плану Маршалла», що заклали основи довгострокового партнерства між США і Європою. На сучасному етапі зовнішня політика США в Європі орієнтується на зміцнення союзницьких відносин, підтримку демократичних інституцій, протидію агресії Російської Федерації та посилення енергетичної безпеки регіону. Значна увага приділяється збереженню лідерської позиції США у системі європейської безпеки через участь у діяльності НАТО, двосторонні угоди та економічні ініціативи. Україна посідає особливе місце в американській стратегії як ключовий партнер у стримуванні російського впливу у Східній Європі. Підтримка України у сфері безпеки, економіки та реформ свідчить про довгострокову зацікавленість США у стабільності регіону. Подальший розвиток європейського вектора зовнішньої політики США залежатиме від здатності Вашингтона адаптувати свою стратегію до нових глобальних викликів, посилення конкуренції з іншими центрами сили та збереження трансатлантичної єдності в умовах зростання геополітичної нестабільності.
Keywords: Сполучені Штати Америки; європейський вектор; зовнішня політика; трансатлантичне співробітництво; Україна