Культурний шок як один із чинників адаптації та реадаптації мігрантів до нового соціокультурного середовища - Тарасюк, І. В.; Tarasiuk, I. V. (Волин. нац. ун-т ім. Лесі Українки, Ін-т соц. та політ. психології АПН України, 2011)
У статті наведено приклади й проаналізовано чинники впливу та труднощі адаптації мігрантів до нового соціокультурного середовища, а також описано категорії, які впливають на силу та тривалість явища культурного шоку. In the article the examples and analysis of the factors of influence and complications of adaptation of migrations to the new sociocultural environment are given. There are also the categories presented, which influence the intensity and the duration of the cultural shock – effect.
Cultural Shock as One of the Factors of Adaptation and Readaptation the Migrants to the New Sociocultural Environment
Keywords: соціокультурна адаптація; культурний шок; індивідуально-психологічні особливості індивіда; культурна дистанція; добровільна міграція; вимушена міграція; дзеркальність культурного шоку; sociocultural adaptation; cultural shock; individual and psycholo-gical peculiarities of the personality; cultural distance; supererogatory migration; forced migration; he mirror effect of the cultural shock