Концептуальний простір англомовного геронтологічного дискурсу в романі Маргарет Лоренс «Кам’яний ангел» - Єфремова, Наталія Володимирівна; Бойчук, Валентина Михайлівна (Дрогобицький державний педагогічний університет імені Івана Франка, 2024)
Статтю присвячено концептуальній інвентаризації англомовного геронтологічного дискурсу в романі Маргарет Лоренс «Кам’яний ангел» та виявленню номінативних засобів актуалізації основних концептів, що відтворюють його ментально-інформаційний портрет. У дослідженні застосовано метод суцільної вибірки та автоматизований контент-аналіз для забезпечення надійності й достовірності результатів. У ході аналізу було виявлено низку сценаріїв, які є формами існування відповідних концептів, вербалізованих певними номінативними засобами у межах відповідних референційних полів. Загальноприйняті у геронтології теорії старіння (біологічні та психосоціологічні) є базою для профілювання відповідних доменів (домену біологічних змін та домену психосоціальних змін), у структурі яких актуалізовано усі вербально втілені концептуалізації процесів старіння та старості. Встановлено, що домен біологічних змін у концептуальному просторі роману Маргарет Лоренс «Кам’яний ангел» представлений концептами BODY та MEDICINE & HEALTH. Домен психосоціальних змін містить концепти CONFLICTS, FEELINGS, THINKING & COGNITION, BEHAVIORS, PEOPLE. Виявлено, що домен психосоціальних змін характеризується певною неоднорідністю, зумовленою універсальною природою концептів BEHAVIORS та PEOPLE. Концепт DEATH & MORTALITY, зважаючи на двоїстість трактування феномену смерті, належить двом зазначеним вище доменам. З’ясовано, що номінативні одиниці, які ідентифікують концептуальний простір геронтологічного дискурсу в межах відповідних референційних полів, вказують на реальні фізіологічні зміни, зумовлені природними процесами старіння, медичні проблеми, пов’язані з цими процесами, шляхи розв’язання цих проблем (домен біологічних змін), та на соціальні й особистісні чинники процесу старіння, як от погіршення соціальної взаємодії та поведінкові девіації (домен психосоціальних змін). Кількісна невідповідність структури виявлених доменів свідчить про те, що текст художнього твору формує геронтологічний дискурс, що більшою мірою експліковано саме в межах домену психосоціальних змін. Проведена розвідка сприяє розвитку досліджень дискурсу з позицій когнітивно-дискурсного підходу. Запропоновану методологію вважаємо перспективною в рамках лінгвістичної геронтології.
Keywords: геронтологічний дискурс; концептуальний простір; домен біологічних змін; домен психосоціальних змін; концепт; референційне поле; номінативна одиниця; 811.111’42:821.111(71)