Облік і аудит реалізації продукції (робіт, послуг) - Костюк, Валерія Михайлівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
В роботі досліджено теоретичні та методичні засади обліку і аудиту реалізації продукції (робіт, послуг), визначено економічну сутність доходів і фінансових результатів, нормативно-правові засади їх формування, а також сучасні завдання бухгалтерського обліку у сфері реалізації. У вступі визначено мету – удосконалення методики обліку й аудиту реалізації; об’єкт – процес реалізації продукції; предмет – методи та організація облікового і контрольного забезпечення операцій з реалізації. Проведено аналіз організації обліку реалізації продукції на підприємстві, розглянуто систему документування, порядок визнання доходів, узагальнення інформації на рахунках і відображення її у звітності. Охарактеризовано практику аудиту реалізації: оцінено ризики, розглянуто контрольні процедури та визначено проблеми достовірності даних щодо доходів. Результати аналітичної оцінки внутрішнього контролю дозволили виявити недоліки у відображенні операцій і сформувати пропозиції щодо їх усунення. В роботі також досліджено можливості удосконалення методики обліку реалізації з урахуванням вимог національних стандартів, галузевої специфіки та сучасних підходів до управління доходами. Узагальнено методичні підходи до оптимізації облікових процедур, підвищення якості аналітичної інформації, покращення прозорості процесів формування фінансових результатів. В роботі вдосконалено підхід до здійснення аудиту операцій з реалізації продукції шляхом формування оновленого алгоритму перевірки, який враховує оцінку ризиків суттєвих викривлень, особливості документообігу, типові помилки та вимоги чинних нормативів аудиторської діяльності. Запропоновані методичні рекомендації спрямовані на підвищення точності процедур контролю, посилення доказовості аудиторських висновків і забезпечення надійної перевірки інформації про доходи від реалізації. Наукова новизна дослідження полягає в уточненні методичних підходів до обліку та аудиту реалізації продукції, формуванні рекомендацій щодо вдосконалення внутрішніх контрольних процедур, а також у розробці систематизованої моделі аудиторських дій, що підвищує достовірність перевірки операцій із реалізації. Практичне значення полягає у можливості використання результатів дослідження в діяльності підприємств для підвищення якості облікової інформації, вдосконалення системи внутрішнього контролю, мінімізації помилок у відображенні доходів та забезпечення більшої достовірності фінансових результатів. Запропоновані підходи можуть бути впроваджені бухгалтерськими службами, аудиторами, а також використані як методична база для подальших досліджень у сфері обліку і контролю реалізації продукції.
Keywords: облік; аудит; реалізація продукції; доходи; фінансові результати; контроль; методика аудиту; готова продукція