Національний часо-простір в поезіях Василя Барки - Маланій, Олена Олександрівна; Malanii, Olena O. (Національна Академія наук України, Інститут літератури ім. Т.Г.Шевченка, Національна спілка письменників України, 2011)
В статті йде мова про національні орієнтири, символи в поезії відомого українського поета Василя Барки. Аналізується філософська поезія В. Барки з точки зору художнього хронотопу, простежується ностальгічно-патріотична настроєвість його поетичних творів. Окреслюється образ України, такий складний і суперечливий з огляду на пережите поетом, з’ясовуюються важливі для поета генетичні зв’язки, які тривожать, бентежать неспокійну вдачу поета національного масштабу, який долею волі опинився в еміграції. The paper deals with the national benchmarks and symbols in the poetry of a well-known Ukrainian lyrist Vasyl Barka. The author analyses the philosophical poems by V. Barka in terms of their chronotope, pointing out their nostalgic and patriotic note. The attention is also paid to the image of Ukraine, the complexity of which could be adequately explained in view of the poet’s traumatic biography, and to the important genetic bonds which perturb this expatriate poet.
National chronotope in Vasyl Barka’s poetry
Keywords: національний простір; генетична пам'ять; національний час; ментальність; national time; national space; genetic memory; internal space; mentality