Концепція громадянської релігії Роберта Белла: pro et contra - Кондратик, Леонід (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2018)
У статті вказано, що сучасний дискурс про громадянську релігію започатковано в працях американського суспільствознавця Р. Белла. Такий феномен Р. Белла означив як сукупність загальних смислів, символів, ритуалів, свят, ідей і под., яку більшість населення, незалежно від релігійних уподобань або ж їх відсутності, сприймає як надособистісні, загальні, що мають сакральний смисл та значення. Ця сукупність вірувань, символів і ритуалів, що стосується сфери священного, в американське суспільство не привнесена, а є результатом американської історії й культурного фону, а відтак громадянська релігія інституціалізована в спільноту, а отже, вона існує як реальне соціально-духовне утворення та має суспільну значущість. Визначено, якими є головні функції громадянської релігії відповідно до концепції Р. Белла і його прихильників. З’ясовано зміст критики концепції громадянської релігії Р. Белла.
Keywords: вірування; практики; ритуал; символ; спільнота; цінності