Історичні аспекти становлення й розвитку Волинської обласної школи вищої спортивної майстерності - Яловик, Володимир Трохимович; Яловик, Антон Володимирович; Банзерук, Катерина Олександрівна; Yalovyk, Volodymyr; Yalovyk, Anton; Banzeruk, Kateryna (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2016)
Волинська обласна школа вищої спортивної майстерності спрямовує роботу на реалізацію державних програм, указів Президента, постанов Кабінету Міністрів України, виконання розпоряджень Волинської обласної державної адміністрації в галузі фізичної культури й спорту. Тому основним напрямом діяльності ШВСМ є підготовка спортсменів високого класу до складу національних збірних команд України з відповідних видів спорту. Спортсмени ВОШВСМ гідно представляють Волинь та нашу державу на всеукраїнських і міжнародних змаганнях різного ґатунку. Неодноразово спортсмени ШВСМ перемагали на міжнародних змаганнях і за це піднімали прапор нашої країни. Таких видатних спортсменів повинно знати наше суспільство. Вагомий внесок у перемогу спортсменів роблять тренери, яких також варто знати й шанувати. Кожна перемога та поразка спортсменів вписується в історію розвитку видів спорту. Тому про події, які відбулися за період діяльності ВОШВСМ, потрібно висвітлити в документах, наукових працях, публікаціях у засобах масової інформації. Отже, дослідження такого спрямування є актуальним. Завдання роботи – дослідити становлення й діяльність ВОШВСМ та виступи спортсменів у 1992–2016 рр. Методи дослідження – історико-педагогічний аналіз архівних документів і матеріалів, аналіз щоденників самоконтролю, опитування тренерів та спортсменів, звіти спортивних організацій. Результати роботи свідчать про становлення та діяльність Волинської обласної школи вищої майстерності, яка протягом двадцяти чотирьох років досягла значних спортивних успіхів на всеукраїнських та міжнародних змаганнях. Учні школи прославляли область і нашу державу на чемпіонатах Європи, світу та Олімпійських іграх, а їхні імена увійшли в історію розвитку вибраних видів спорту. Volyn regional school of the highest sports mastery aims its work at realization of state programs, presidential decrees, implementation of Volyn Regional State Administration orders in the field of physical culture and sports. That is why the main area of activity of Volyn regional school of the highest sports mastery is training of high-class athletes for the national Ukrainian teams of certain kinds of sport. The athletes of Volyn regional school of the highest sports mastery worthily represent Volyn region and our country at national and international competitions of different kinds. For many times they won international competitions and raised the flag of our country. Our society should know such remarkable athletes. An important contribution to the success of athletes is made by coaches who should be known and respected as well. Each victory and defeat of athletes is recorded in the history of sports development. Therefore the events that happened during the period of the school work should be recorded in documents, research papers, mass media publications. So, investigations of this direction are topical. The aim of the investigation: to explore the formation and activity of Volyn regional school of the highest sports mastery and the performances of athletes within the period from 1992 to 2016. Methods of the investigation: historical and pedagogical analysis of archival documents and records, the analysis of self-control diaries, questioning of coaches and athletes, sport organizations reports. The results of the investigation show the formation and work of Volyn regional school of the highest sports mastery which has been achieving significant results in the national and international competitions already for 24 years. The students glorified the region and our country at the Championships of Europe and the world and at the Olympic games, and their names were recorded in the history of sports development.
Historical Aspects of Formation and Development of Volyn Regional School of the Highest Sports Mastery
Keywords: Волинська обласна школа вищої спортивної майстерності; висококваліфіковані спортсмени; відділення; спортивні досягнення; рейтинг; Volyn regional school of the highest sports mastery; highly qualified athletes; departments; sport achievements; rating; kinds of sport