Фізична терапія осіб в гострому періоді після ампутаціії верхньої кінцівки - Шостак, Софія Миколаївна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
Актуальність дослідження зумовлена недостатністю розробки ефективних реабілітаційних програм, спрямованих на відновлення функціональних можливостей, адаптації до змін у тілі та покращення якості життя людини з даною травмою. Триваюча війна в Україні значно збільшила кількість осіб з травмами, що призводять до ампутацій кінцівок. За даними Міністерства охорони здоров’я України, кількість пацієнтів із такими травмами постійно зростає, що створює потребу у високоякісній реабілітаційній допомозі. Таким чином, дослідження у сфері фізичної терапії осіб з ампутацією верхньої кінцівки є не лише науково значущим, але й практично необхідним для розвитку системи реабілітації в Україні, підвищення ефективності реабілітаційного процесу та покращення якості життя постраждалих. Мета магістерської роботи полягає у вивченні, вдосконаленні та визначенні найбільш ефективних методик фізичної терапії осіб з ампутацією верхньої кінцівки вище ліктя, враховуючи сучасний світовий досвід та специфіку українських реалій. Проведене дослідження показало, що комплексний підхід та постановка цілей у SMART-форматі до фізичної терапії осіб з ампутацією верхньої кінцівки в гострому післяопераційному періоді забезпечує ефективну реабілітацію та покращує якість життя пацієнтів. Використання сучасних методик та індивідуальний підхід сприяють швидшій адаптації до нових умов життя. Фізична терапія сприяє: зменшенню больового синдрому та фантомних болів, відновленню м’язової сили та рухливості кукси, поліпшенню координації рухів та навичок використання кукси, психологічній адаптації та підвищенню рівня самостійності пацієнтів.
Keywords: ампутація; верхня кінцівка; фізична терапія; якість життя