Стан хребта жінок першого періоду зрілого віку в процесі занять пілатесом - Томіліна, Юлія Ігорівна; Бишевець, Наталія Григорівна; Tomilina, Yuliya; Byshevets, Nataliya (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2018)
Мета дослідження – установлення стану хребта жінок першого періоду зрілого віку, які займаються за системою Пілатес. У дослідженні брали участь 64 жінки першого періоду зрілого віку, які займаються за системою Пілатес у фітнес-клубах м. Києва, серед яких – фітнес-клуби «Sport Life», «Олімп», а також спортивний клуб «Сокіл». Установлено, що з-поміж обстежених 48,4 % мали нормальну поставу. Такі результати кращі, порівняно із жінками цього віку, які не займаються за системою Пілатес. В обстежених помітні прояви болю, які час від часу вони відчувають у різних відділах хребта. Для визначення рівня болю застосовували опитувальник «Візуально-аналогова шкала». З’ясовано, що спинальні болі локалізуються в жінок у шийному, грудному та поперековому відділах. Доведено, що максимальний прояв болю в момент обстеження, типового болю й болю в найкращий період зафіксовано в шийному відділі. У найгірший період найбільшу інтенсивність болю спостерігали в грудному відділі. Найменший рівень болю в учасниць експерименту виявлено в поперековому відділі. The objective of the study is to assess the condition of the vertebral column of women in the first period of adulthood who are involved in the pilates system. The study involved 64 women of the first period of adulthood who are involved in the Pilates system in fitness clubs of Kyiv, among them fitness clubs Sport Life, Olymp, and the Sokol Sports Сlub. It was discovered that among the examined, 48,4 % had a normal posture. Such results are better compared to women of this age who are not involved in the Pilates system. To determine the level of pain, a questionnaire was used: «Visual-analogue scale». In the examined women, there are manifestations of pain which they experience from time to time in different parts of the spinal column. It was found out that spinal pains are localized in women in the cervical, thoracic and lumbar parts. It is proved that the maximum manifestation of pain at the time of examination, typical pain and pain in the best period is recorded in the cervical region. In the worst period, the greatest intensity of pain is observed in the thoracic department. The lowest level of pain in the participants of the experiment was found in the lumbar region.
The Condition of the Vertebral Column of Women of the First period of Adulthood in the Process of Pilates Practicing
Keywords: хребет; стан; біль; постава; порушення; відділ; жінки; vertebral column; condition; pain; posture; disorder; department; women