До питання функціонування Житомирської тюрми у Волинській губернії Російської імперії - Левчук, Ігор Олегович; Levchuk, Ihor O. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2017)
Волинська губернія Російської імперії налічувала тринадцять діючих тюрем, одна з яких була розташована у губернському місті Житомир, одна етапна в місті Радзивилів та одинадцять у повітових містах губернії, зокрема, в Луцьку, Ковелі, Новоград-Волинську, Володимир-Волинську, Дубно, Острозі, Старокостянтинові, Заславі, Кременці, Рівному та Овручі. В місцях позбавлення волі Волинської губернії утримувалися особи, засуджені до тюремного ув’язнення за скоєння наступних видів злочинів: проти віри, проти порядку управління, проти державної та громадської служби, проти постанов про повинності, проти майна та прибутків казни, проти громадського благоустрою та благочиння, проти законів про стани, проти життя, здоров’я, свободи і гідності приватних осіб, проти сімейних прав і проти власності приватних осіб. Серед тюремного контингенту переважали арештанти, засуджені за скоєння злочинів проти власності приватних осіб, за нанесення ран і каліцтв, смертовбивства, крадіжки та грабежі.
Keywords: Житомирська тюрма; Російська імперія; Волинська губернія